Kæbehulebetændelse er en betændelsestilstand i en af bihulerne – nemlig kæbehulen, som er placeret bag kindbenet og tæt op af tænderne i overkæben. Når slimhinden i kæbehulen bliver irriteret og hæver op, kan der opstå en trykkende smerte i kinden, som kan minde om tandpine. Det er derfor ikke unormalt, at man forveksler kæbehulebetændelse med tandproblemer.
Betændelsen kan være akut og skyldes f.eks. en virusinfektion som forkølelse eller influenza. Den kan dog også opstå som følge af bakterier – særligt hvis der er tale om en infektion, der spreder sig fra tænderne. I disse tilfælde taler man om såkaldt odontogen kæbehulebetændelse.
Hos nogle udvikler betændelsen sig til en mere kronisk tilstand, hvor symptomerne er mildere, men langvarige. Uanset årsag er det vigtigt at finde kilden til problemet – særligt hvis der er mistanke om at den vedvarende betændelsestilstand hænger sammen med tandsættet eller tidligere tandbehandlinger.
Døjer du med vedvarende smerte i kæbehulen? Kontakt os i dag for en vurdering.
Symptomerne på kæbehulebetændelse varierer fra person til person, men mange oplever en trykkende eller dunkende smerte i kinden – ofte under det ene øje. Smerten kan føles som tandpine i overkæben, og det er ikke unormalt, at smerten flytter sig mellem tænderne, hvilket kan gøre det svært at afgøre, hvor problemet stammer fra.
Andre almindelige symptomer på kæbehulebetændelse er:
Hvis betændelsen stammer fra tænderne, mærkes det ofte som ømhed ved tygning eller nær en tidligere behandlet tand.
Det er især vigtigt at reagere, hvis du oplever både tandpine og vedvarende symptomer – særligt hvis smerten kun sidder i den ene side. Det kan nemlig være tegn på en odontogen kæbehulebetændelse, hvor en tandinfektion er årsag til betændelsen.
Kontakt os i dag for en akut tid, hvis du har smerter.
Kæbehulebetændelse er en form for bihulebetændelse – men mere præcist en betændelse i netop kæbehulen, som er én af de fire bihuler, vi har i ansigtet. Når man taler om bihulebetændelse i almindelig forstand, dækker det ofte over betændelse i flere af bihulerne på én gang – f.eks. pandehulen, kæbehulen og de små hulrum bag næsen.
Forskellen ligger altså i, hvilken bihule der er tale om. Kæbehulebetændelse sidder i området bag kinden og tæt på tænderne i overkæben. Den giver ofte symptomer som tryk i ansigtet og tandpine. Andre typer bihulebetændelse – som f.eks. pandehulebetændelse – kan give smerter i panden, bag øjnene eller i hele hovedet.
Der er en tæt forbindelse mellem kæbehulen og tænderne i overkæben – især de bagerste kindtænder. Tandrødderne ligger så tæt på kæbehulen, at en infektion i tandroden i nogle tilfælde kan sprede sig til selve bihulen. Det kaldes odontogen kæbehulebetændelse og er en af de mest almindelige årsager til betændelse i kæbehulen, som ikke skyldes forkølelse eller luftvejsinfektion.
Det betyder også, at tandpine i overkæben ikke altid skyldes problemer i selve tanden, men også kan skyldes betændelse i kæbehulen. Omvendt kan kæbehulebetændelse, der skyldes problemer med tænderne, give symptomer som ømhed ved tygning, vedvarende smerter i én tand eller ubehagefter en rodbehandling eller tandudtrækning.
I nogle tilfælde opstår der en lille åbning mellem tandhulen og kæbehulen – særligt efter fjernelse af en kindtand. Hvis åbningen ikke lukker korrekt, kan der trænge bakterier op i kæbehulen og forårsage betændelsestilstand.
Når en tand i overkæben fjernes – kan der i sjældne tilfælde opstå en åbning mellem mundhulen og kæbehulen. Hvis denne åbning ikke lukker korrekt, kan bakterier trænge op i kæbehulen og føre til betændelse.
Kæbehulebetændelse efter tandudtrækning viser sig ofte ved vedvarende smerter, trykken i kinden og en fornemmelse af, at luft eller væske kan passere mellem næse og mund, når man drikker eller taler. Nogle oplever også dårlig smag i munden eller pus fra det område, hvor tanden er fjernet fra.
Det er vigtigt at reagere hurtigt, hvis du mistænker, at der er kommet en åbning mellem tandhullet og kæbehulen. I de fleste tilfælde kan din tandlæge vurdere situationen og igangsætte behandling – enten med antibiotika, skylning eller kirurgisk lukning, hvis nødvendigt.
Kontakt os i dag, hvis du har mistanke om kæbehulebetændelse.
I nogle tilfælde kan betændelse i en tand sprede sig til kæbehulen – både før og efter en rodbehandling. Selvom formålet med en rodbehandling er at fjerne betændelsen fra tandens rodkanal, kan der være tilfælde, hvor infektionen allerede har bevæget sig videre til kæbehulen. Hvis der opstår kæbehulebetændelse efter en rodbehandling, skyldes det som regel, at bakterier fra tandens rodspids har haft adgang til kæbehulen. Det kan medføre symptomer som vedvarende smerter, trykken i kinden, hovedpine og eventuelt feber.
Det kan være svært at skelne mellem smerter fra en tand efter behandling og en begyndende kæbehulebetændelse, da symptomerne ofte minder om hinanden. Hvis ubehaget varer ved mere end nogle få dage efter behandlingen, eller du mærker symptomer fra næse eller kinder, bør du kontakte din tandlæge.
Tandlægen kan vurdere, om der er tale om en almindelig helingsproces – eller om der er behov for supplerende behandling, f.eks. med antibiotika.
Behandlingen af kæbehulebetændelse afhænger af, hvad årsagen til betændelsen er – og om den er akut, kronisk eller opstået i forbindelse med tandproblemer. Ved mild kæbehulebetændelse, som ofte skyldes en virus (f.eks. forkølelse), er behandlingen typisk rettet mod at aflaste bihulerne og støtte kroppens egen heling. Det kan f.eks. behandles med:
Hvis der er tale om en bakteriel infektion – hvilket oftest er tilfældet, hvis symptomerne varer mere end 7-10 dage eller forværres – kan antibiotika være nødvendigt. Ved odontogen kæbehulebetændelse, hvor problemet stammer fra tænderne, skal den underliggende årsag også behandles. Det kan være:
I sjældne tilfælde, hvor symptomerne er langvarige eller ikke reagerer på almindelig behandling, kan det være nødvendigt med en henvisning til øre-næse-hals-læge for videre vurdering og eventuel kirurgisk behandling. Hvis du oplever smerter i kinden, tandpine i overkæben eller tegn på infektion, er det vigtigt at blive vurderet af en tandlæge – især hvis der for nylig er udført en tandudtrækning eller rodbehandling i samme område.
De fleste milde tilfælde af kæbehulebetændelse går over af sig selv i løbet af en uges tid – særligt hvis årsagen er en virusinfektion. Men der er situationer, hvor det er vigtigt at søge professionel hjælp – f.eks. hvis der er mistanke om, at betændelsen stammer fra tænderne.
Du bør kontakte din tandlæge eller læge, hvis:
Jo tidligere årsagen til dine symptomer bliver identificeret, desto nemmere er det at få bugt med problemet og undgå, at det udvikler sig til en mere alvorlig eller kronisk tilstand.
Hos Sehested Tandlægerne tilbyder vi en bred vifte af avancerede tandbehandlinger, der sikrer den bedste pleje for dine tænder og dit tandkød.